Antònia
Carré

«El saber s’ha de portar més enllà de les aules universitàries.»

Nascuda a Terrassa (1960), soc catedràtica d’ensenyament secundari jubilada i professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya.

El 1984 vaig obtenir el premi extraordinari de llicenciatura. El 1992, any olímpic, em vaig doctorar en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre l’Espill de Jaume Roig dirigida per Lola Badia. Fa molts anys que vaig ser professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona (1994-1995) i actualment formo part de diversos projectes de recerca, vinculats a la Universitat de Barcelona. Formo part del grup Narpan i de l’espai virtual Sciència.cat.

Les meves línies de recerca són la cultura literària dels escriptors catalans del segle XV, l’estudi i edició de textos mèdics medievals en català, la divulgació de la medicina a la Baixa Edat Mitjana i al Renaixement i el paper de la medicina en la literatura catalana medieval.

Convençuda que el saber s’ha de portar més enllà de les aules universitàries, he dedicat esforços a la divulgació dels coneixements, i és per això que he escrit articles divulgatius i material didàctic, tant per a l’ensenyament secundari com universitari.

Les meves publicacions més rellevants fan referència a l’Espill (1460) de Jaume Roig. He llegit, pensat i escrit sobre aquesta obra sense cansar-me de reivindicar la destresa literària i l’eficàcia narrativa d’aquest metge de València. L’Espill és una obra misògina magnífica, una obra literària de gran vàlua, menystinguda durant molts anys.

He dedicat part del meu temps a estudiar algun aspecte de la història de les dones. Potser per compensar haver invertit més de trenta anys en l’estudi, interpretació i edició de l’obra més misògina de la literatura catalana.

Març 2022

Single Image

Antònia Carré, Filòloga medievalista. Fotografia de Joan Puerto.